گزارش فارس از اختتامیه جشنواره داستان کوتاه کوتاه؛
در مراسم اختتامیه داستان کوتاه کوتاه «روح خدا» گفته شد که داستان کوتاه کوتاه داستانی است که بتوان آن را در یک مکالمه کوتاه کوتاه تلفنی خواند ولی ساعتها درباره آن سخن گفت.
به گزارش خبرنگار فارس، مراسم اختتامیه جشنواره داستان کوتاه کوتاه "روح خدا " عصر دیروز در حوزه هنری برگزار شد.
این مراسم با قرائت قرآن توسط "محمدرضا مؤذنزاده " و سپس با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران رسماً آغاز شد.
در این مراسم سیامک احمدی (دبیر جشنواره)، اسدالله امرائی (نویسنده و مترجم)، محسن مؤمنی (مدیر مرکز آفرینشهای حوزه هنری)، رضا امیرخانی (نویسنده) علی محبی یکی از اعضاء سوره مهر و محمد حمزهزاده مدیر سوره مهر و خلیل رشنوی (عضو هیئت داوران) و تعدادی از نویسندگان و علاقهمندان حضور داشتند.
* بیانیه هیأت داوران
بیانیه هیأت داوران توسط "خلیل رشنوی " قرائت شد که متن آن به این شرح است:
بیشک داستان کوتاه کوتاه آینده روشنی را پیش رو خواهد داشت زیرا توانسته خود را با ضروریات جامعه بشری همراه کند.
عواملی در رشد و بالندگی داستان کوتاه کوتاه دخیل هستند یکی از آنها موجزگویی آن است. داستان کوتاه کوتاه با تراکم زمانی انسان عصر، سازگاری دارد و میتواند مخاطب بیحوصله امروز را با وقت کمی به لذت ادبی و فکری برساند.
داستان کوتاه کوتاه توانسته است به درون لایههای جامعه راه پیدا کند این نوع داستان وارد ادبیات شفاهی شده است.
هر شخصی میتواند داستان کوتاه کوتاه را به خاطر بسپارد و برای دیگران بازگو کند. میتواند از طریق تلفن همراه برای دوستی ارسال کند و یا آن را در برگی از دفتر دوستی به یادگار بنگارد.
وجود داستان کوتاه کوتاه در ادبیات کهن ایران زمین مانند حکایتهای سعدی باعث شده ادبیات داستانی به این نوع، گرایش بیشتری پیدا کند.
بر کسی پوشیده نیست که برگزاری جشنوارههایی از این دست در حرکت رو به جلوی داستان کوتاه کوتاه موثر خواهد بود.
فقط نویسندگان حرفهای داستانهای کوتاه کوتاه میدانند که نوشتن این داستانها چقدر دشوار است زیرا نویسنده داستان کوتاه کوتاه نه وقت آن را دارد که شخصیت پردازی آن چنانی کند نه میتواند گسترش داستان را داشته باشد و نه مجال آن را دارد که با توصیفات طولانی به تصویرپردازی در ذهن مخاطب کمک کند.
نوشتن داستانی که این همه محدودیت را پذیرفته و به دنبال جذب مخاطب است بسیار دشوار به نظر میرسد بنابراین داستان کوتاه کوتاه به سختی خلق میشود. جشنواره داستان کوتاه کوتاه "روح خدا " نیز تجربهای جدید در این عرصه است و پختگی آثار ارسالی این موضوع را نشان میدهد.
اکثر آثار دریافت شده دچار مشکلاتی بودند که به برخی از آنها اشاره میشود: بسیاری از نویسندگان از عهده زبان داستان بر نیامده بودند و خلاصهگویی را با گزارشنویسی بیروح اشتباه گرفته بودند، بیشتر داستانها فاقد ضربه نهایی و تاثیرگذار بودند در حالیکه این ویژگی از خصوصیات داستان کوتاه کوتاه است. کاش نویسندگان به جای اشاره به موضوع مرگ به ماندگاریها روی میکردند.
هیئت داوران کار خود را در دو مرحله به پایان رساند که از بین 150 اثر 13 اثر به مرحله پایانی راه یافتند که در نهایت 3 اثر برگزیده شد.
هیئت داوران برای تشویق نویسندگانی که به این مرحله راه پیدا کرده بودند 10 اثر را شایسته تقدیر اعلام کرد.
* امیرخانی: باید از وقایع تاریخی مفهومی عبرت بگیریم نه مصداقی
رضا امیرخانی نویسنده در این مراسم گفت: بارها در زندگی سعی کردم داستان کوتاه کوتاه بنویسم اما هرگاه آغاز به نوشتن کردم رمان از کار در آمد و نتوانستهام موفقیتی کسب کنم.
امیرخانی گفت: یکی از برگزار کنندگان این مراسم سایت لوح و انتشارات سوره مهر است که به عنوان حامی، جزء یکی از موفقترین انتشارات است و انتشارات لوح را مظهر عقلگرایی جوانان انقلاب اسلامی میدانم و این از ویژگیهای این سایت است.
امیرخانی تصریح کرد: ما باید از وقایع تاریخی مفهومی عبرت بگیریم نه مصداقی.
* امرائی: هر داستان کوتاه کوتاه مینیمالیستی نیست
همچنین اسدالله امرائی (نویسنده و مترجم) با سپاس از برگزاری چنین جشنوارههایی گفت: نتیجه پس از خواندن تمامی آثار ارسالی آن شد که بگویم شاید بسیاری از آثار حالت انشائی پیدا کرده است.
امرایی ادامه داد: خیلی بهتر و راحت و سادهتر میشد در زمینه داستان کوتاه کوتاه کار کرد.
وی تصریح کرد: به عنوان گام و قدم اول این مجموعه را با تسامحی میتوان قبول کرد. اما جای کار بیشتر در آن دیده میشود.
این مترجم گفت: موضوعاتی چون "داستان مینیمال " به دلیل وارداتی بودن داستان مینمالیستی هیچ ارتباطی به طول داستان ندارد چرا که داستان میتواند 40 صفحه باشد اما مینی مال محسوب شود یا میتواند رمان بوده و مینمالیستی باشد و میتواند یک پاراگراف باشد و مینیمال نام گیرد.
امرائی افزود: مینیمالیست سبکی است که وارد کشورمان شده مقدمانی آمدند و این آثار را معرفی و انجام دادند اما آنچه رایج شده آنکه هر مطلب کوتاه کوتاه را مینی مالیستی میگویند که این مطلب صحیح نیست.
این نویسنده اضافه کرد: قدیمیترین تعریفی که برای کوتاهترین داستان جهان ارایه شده به همینگوی پدر این نوع داستان بر میگردد.
* احمدی: رسالت داستان کوتاه کوتاه به فکر وادار کردن انسان است
در مراسم اختتامیه، سیامک احمدی (دبیر جشنواره داستان کوتاه کوتاه) گفت: امروز اختتامیه جشنوارهای است که مزین به نام رهبر انقلاب اسلامی است و به نام او نامگذاری شده است.
وی گفت: این جشنواره فراخوان خود را از اردیبهشت اعلام کرد و با تمدید یک هفتهای تا 22 خرداد ماه آثار به دبیرخانه ارسال شد.
وی گفت: با صحبتهایی که با دوستان سایت لوح شد بنا شد داوریها در سه بخش انجام شود و این کار هم با موفقیت انجام شد و ماحصل جشنواره نیز کتابی با عنوان "رو به آسمان " است که با همکاری انتشارات سوره مهر منتشر شد.
دبیر جشنواره مقدمهای را با این عنوان بر "داستان کوتاه کوتاه " برای حاضرین خواند.
دبیر جشنواره ادامه داد: در حقیقت این رسالت داستان کوتاه کوتاه است که انسان را به فکر وا دارد انسانی که به خاطر هزاران مشغله ذهنیش دیگر از فکر کردن خسته و گریزان است.
احمدی تصریح کرد: نزدیک به دو سال شاید هم کمی بیشتر مشغول نوشتن و تحقیق روی داستان کوتاه کوتاه بودم. پس از مدتی کارهای داستاننویسی را در این شاخه جوان از ادبیات در شهرهای مختلف راهاندازی کردم و خوب میبایست تعریفی از داستان کوتاه کوتاه ارایه میدادم.
وی در ادامه بیان کرد: آن روزها به هر کجا که سر زدم و از هر که پرسیدم بینتیجه بود. چرا که نه یک تعریف مشخص در این باب یافتم و نه یک قالب که نوشتههایم را با آن بسنجم.
احمدی اضافه کرد: در این مسیر با اسامی مختلفی رو به رو شدم؛ داستانک، داستانهای مینیمال و ... پس بر آن شدم تا تحقیقاتم را در این زمینه جمعآوری کنم و به رشته تحریر در آورم و پس از مدتی تعریف و قالبی مشخص برای داستان کوتاه کوتاه ارایه دادم.
وی گفت: داستان کوتاه کوتاه؛ داستانی است که بتوان آن را در یک مکالمه تلفنی کوتاه کوتاه خواند و بتوان در یک نشست ساعتها درباره آن سخن گفت.
دبیر جشنواره داستان کوتاه کوتاه افزود: حال با تعریف ارایه شده پیش میرویم، اساسا هر داستان کوتاه کوتاه همانطور که از عنوان آن بر میآید "داستانی است "، پس باید از تعریف داستان در قالب خاص خود پیروی کند.
وی تاکید کرد: قسمت دوم تعریف میگوید؛ "تا بتوان آن را در یک مکالمه کوتاه تلفنی خواند "، در ابتدای قسمت دوم تعریف، عبارتی که "بتوان ان را " به چشم میخورد.
وی افزود: آنچه که از این تعریف بر میآید این است که هر کسی قادر به خواندن آن باشد. این مشخص میکند که یکی از ویژگیهای هر داستان کوتاه کوتاه دارا بودن بیانی ساده و روان است تا بر این اصل هر کسی با حداقل معلومات و حداقل تسلط بر متون ادبی به راحتی قادر به خواندن باشد.
احمدی گفت: در ادامه قسمت دوم به تعریف "در یک مکالمه تلفنی کوتاه کوتاه " میرسیم. آنچنان که از تعریف بر آید یکی از مهمترین مشخصههای داستان کوتاه کوتاه این است که بتوان آن را در یک مکالمه کوتاه کوتاه تلفنی خواند.
وی گفت: هر داستانی که با این مشخصه همراه شود دارای ویژگیهای زیر است؛ اختصار در بیان، عنوان و نقش آن در داستان کوتاه کوتاه اهمیت آئین و علایم نگارش.
وی اضافه کرد: در ادامه تعریف داستان کوتاه کوتاه بیان میشود که "بتوان در یک نشست ساعتها درباره آن حرف زد " بیشک در این بخش بر اساس تعریف باید انفجاری رخ دهد.
وی ادامه داد: انفجاری که از هسته مرکزی داستان کوتاه کوتاه نشات میگیرد و شکلگیری این هسته مرکزی غیرممکن است مگر با استفاده از ایجاز در کلام که با خود جادوی کلام و سادگی را به همراه دارد.
احمدی گفت: آنچه مسلم است شخص نویسنده در ازای کار کلمات را از منبع ذهن خود یا وسواس و دقت بسیار بیرون آورده و با هدفمندی و ترتیبی خاص و منحصر به فرد خود، در کنار هم قرار میدهد.
احمدی ادامه داد: در حقیقت این ترتیب قرار گیری و تعداد کلمات انتخابی از سوی نویسنده به گونهای پیش برده میشود تا در نهایت با آغاز خوانش داستان کوتاه کوتاه توسط خواننده چاشنی متصل به هستهی مرکزی داستان در ذهن او کار گذاشته شده و در پایان خوانش چاشنی فعال و انفجار صورت میگیرد.
احمدی تصریح کرد: در این لحظه است که یک کلمه تا هزاران شکل از یک تعبیر یا هزاران تعبیر در ذهن خواننده به خود میگیرد.
وی گفت: نکته مورد اهمیتی که میتوان در این بحث اشاره کرد ترتیب قرارگیری کلمات در تعداد کلمات انتخابی است که باید در جمله یا جملات به گونهای باشد که نتوان حتی یک کلمه از کلمات گزینش شده برای داستان کوتاه کوتاه کم کرد.
احمدی افزود: داستان کوتاه کوتاه چه در بیان و چه در کلام از سادگی خاص خود برخوردار است سادگی که در پس خود مفاهیم عمیق و بیهودهای در بردارد.
*اعلام اسامی برگزیدگان
در ادامه مراسم، اسامی برگزیدگان اعلام شد. از سوی هیات داوران آثار 10 نفر با نامهای: مجتبی سمنانینژاد، کلر ژوبرت، محمد مسلم حیدری، سپیده سادات علیان، الهه علیخانی، یحیی قدمگاهی، مریم کمالی، زهرا گلکار، حسین محسنیزاده، مسعود نوری قابل تقدیر اعلام شد.
و در گزینش نهایی بلقیس سلیمانی و محمد جواد جزینی آثار اول تا سوم را برگزیدند که؛ شمسالله قنبرزاده، نیلوفر مالک، مهدی رضایی به عنوان نفرات برگزیده اعلام شدند.
در ادامه آثار ارسالی به ترتیب در سه قسمت توسط نویسندگان آثار برای حضار قرائت شد.
در بخش اول؛ شمسالله قنبرزاده، مریم کمالی، مجتبی سمنانی نژاد، زهرا گلکار، مسعود نوری
در بخش دوم؛ مهدی رضایی، سپیده سادات علیان، یحیی قدمگاهی، کلرژوبرت
در بخش سوم؛ حسین محسنی زاده، الهه علیخانی، محمدمسلم حیدری، نیلوفر مالک به قرائت آثار خود پرداختند.
اجرای این مراسم را سعید بیابانکی بر عهده داشت.
در پایان تمامی برگزیدگان با هیأت داوران، رضا امیرخانی، محسن مؤمنی، سعید بیابانکی، محمد حمزهزاده عکسی یادگاری گرفتند.
انتهای پیام/م